Miquel Ferrer Barceló. Carabassa.Foto cedida per Catalina Ferrer.

Poques coses es recorden de la infantesa des Panderer , però hi ha una glosa que defineix clarament el seu bon sentit de l’humor i la capacitat innata de glosar.

Una vegada, un parell d’homes de Santa Margalida parlaven d’animals, de bous, etc., que si eren o no eren ximples. Un que li deien en Ferragut (cal fer la observació que a la Vila dir Ferragut era sinònim de mentider) va dir:

– Noltros teníem animals: una mula, una vaca, vedells, etc. Per mala sort la vaca es va morir i els vedells començaren a mamar la mula i la feren arrancar en llet. El que és més gros és que la mula no es queixava. Com si fos normal que una mula donàs de mamar uns vedells.
L’amo en Carabassa que escoltava va dir: – Guillem, o no li dius res? I es Panderer  va contestar:

 

  Quan tots érem bergantells,
que fèiem lo que volíem,
una mula que teníem
mos va surar dos vedells.
Tots noltros fèiem bravates
quan sa mula se morí,
perquè si ho hagués fet així
‘guéssem ‘ribat a tenir
una guardassa de vaques. 

A mi m’agraden es ous
i no he fet de cocouer,
sa teva que te’ls va fer
li haguera vengut més bé
fer una guarda de bous.”

 

Una vegada parlaven n’Antoni Moll (un gendre seu) i en Ferragut, que anirien a pescar, i de si durien molt de peix, i bravejaven de saber pescar. S’aturaren a Can Carabassa a cercar mistos, i entre la conversa esPanderer els va sentir i els digué:

 

Pregau al Bon Jesús,
ningú vos molestarà,
quan en tengueu un quintà
veniu i no pesqueu pus.

 

En temps de matances, es Panderer va llogar en Miquel Carabassa, que deien era un bon matancer.  A l’hora de matar el porc, li va ficar la ganiveta i el porc no es moria, perquè no l’hi havia ficada bé. Aquí que es Panderer li va oferir un ganivet molt llarg que havia duit de Cuba, i amb ell tampoc va estar encertat, fins que finalment, el varen haver de matar d’un cop de picó al cap. Acabada la feina, esPanderer li va dir:

 

Si heu de mester un matador,
‘nau a cercar en Carabassa,
vos preparau d’una massa,
destral, aixada i picó.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.